De dromen kunnen uitkomen.
Het is februari 2013 en het idee om iets uit te zoeken is ontstaan.
Al jarenlang kom ik in de Elzas en één van de mooiste delen is het zuiden van de Elzas, Vallée Noble genaamd, gesitueerd tussen Westhalten en Soultzmatt
Daar is ook één van de 51 Grand cru’s te vinden, namelijk de Zinnkoepflé.
Tijdens de wijnproeverijen en cursussen komt de Elzas vaak voorbij en daarmee ook de Zinnkoepflé en dan heb ik het over de schoonheid ervan en de prachtige omgeving. Even een stukje achtergrondinfo, zo’n wijnberg kan van een groot aantal eigenaren zijn die elk een aantal wijngaarden heeft vaak anders gesitueerd. Dan te bedenken dat, op een enkele uitzondering na, alleen de Riesling, Pinot Gris, Muscat en Gewurztraminer aangeplant mogen worden in die Grand Cru wijnbergen. Op deze manier kan er een lappendeken van bezittingen en aangeplante druivenrassen ontstaan.
De geboorte
Daar begon mijn idee om een interessante proeverij op te zetten.
Wat te denken om alle producenten die eigenaar zijn van een wijngaard op de Zinnkoepflé te vragen of ze Riesling Grand Cru 2012 Zinnkoepflé produceren? Een goede brief opstellen dus en die naar 65 bedrijven gestuurd. Daarin de vraag of men tegen betaling 6 fles Riesling Grand Cu Zinnkoepflé willen reserveren om tijdens een proeverij het verschil te kunnen herkennen tussen situering op de wijnberg en de hand van de wijnmaker. Voordat je antwoord krijgt ben je alweer een half jaar verder, een stuk of veertig hebben gereageerd en daaruit bleek dat veel producenten geen Riesling Grand Cru declareren, om welke reden dan ook. Eén producent had te weinig om in de verkoop te zetten en één producent had het bij voorbaat al verkocht. Van 9 producenten een positieve reactie, waarvan bij 1 producent achteraf bleek dat het moment van bottelen volgens de leer van Rudolf Steiner en de kalender van Maria Thun moest gebeuren.
De waarheid
Een drietal keren even naar de Elzas gereden om het een en ander op te halen en eindelijk hebben we wat we wilden hebben van 8 verschillende wijnhuizen. De onderneming, iets wat ons vrij eenvoudig leek, blijkt niet zo simpel te realiseren.
De uitkomst
Eindelijk werd het idee bewaarheid toen we op 30 oktober 2016 een geweldige proeverij en een aansluitende lunch hebben gehouden.
Eerst een Crémant d’Alsace, daarna de acht 2012 Grand Cru Riesling proeven en bij de vier speciale kleine gerechtjes van Peter Batelaan [van pop up restaurant de Batelaan] elk vergezeld van twee Grand Cru Riesling Zinnkoepflé. En om het geheel af te sluiten een 2005 Riesling Vendange Tardive, van druiven verbouwd op de Zinnkoepflé, maar niet in de Grand Cru status. Een fantastische ervaring zowel voor onze gasten als onszelf, eindelijk de hand van de wijnmaker kunnen proeven in een geweldige ambiance maakt alle moeite goed.
Reactie's