Een leven lang leren
Het is al langer bekend, maar ik wil het toch nog maar eens neerzetten.
Als het over wijn gaat raak je nooit uitgeleerd.
Wat is me overkomen?
Via de Spaanse Ambassade heb ik me op kunnen geven voor de cursus
“Spanish Wine Specialist”
Zes dagdelen via Zoom onderricht gekregen door Spaanse top wijn-docenten over tal van onderwerpen zoals Spanje als wijnland, de geschiedenis van de wijnbouw, het wijnmaken, de regio’s, druivenrassen en de verschillende IGP’s en DO’s die er zijn op het gebied van vis, vlees, groenten en fruit producten.
Pfff dan kom je wel tot de ontdekking dat ik als wijndocent redelijk beperkte informatie heb kunnen geven en dat ik zelf wat vooroordelen had.
Natuurlijk bezoek je als je in het land bent een paar regio’s maar dan hoor of ervaar je alleen maar het lokale verhaal.
Een ervaring uit het verleden is bijvoorbeeld het vooroordeel wat de gemiddelde consument heeft over Vino de Jerez [oude wijven drank], Rioja [altijd goed in het hout] en in la Mancha maakt men wijn van de airén druif, om te distilleren.
Nou, wat dat laatste betreft dat gebeurt nog steeds…, gelukkig kun je dan denken, maar als je verder kijkt is het wel een gebied waar de nieuwe DOP Vino de Pago geboren is.
Nu 12 stuks die een officiële erkenning van de EU hebben gekregen, maar daarnaast zijn er heel wat “kleine” wijnproducenten die op een moderne manier wijn maken, zelfs de oude techniek van wijn maken in amfora’s is weer gebruik.
Zo heb ik recent een proeverij van Castilla la Mancha meegemaakt [een welkome aanvulling op de leerzame droge Zoom presentaties] en daar echt heel zuivere witte- en rode wijnen geproefd.
Echt een eye opener voor mij was een 2016 witte wijn van de airén druif in amfora gemaakt, het was een bijzonder gastronomische wijn.
Maar ook wijnen uit de kleinere DO’s die Castilla la Mancha herbergt waren zeer de moeite waard.
Spanje als wijnland heeft zo enorm veel te bieden, steeds meer producenten die afstand doen van “bulk” wijn en kiezen voor moderne technieken met respect voor de natuur en laten hun terroir spreken, zelfs in Rioja!
Een leven lang leren is een groot plezier voor mij als wijndocent.
Reactie's