Zo maar even gezegd. Tijdens het dessert van één van de activiteiten, die Peter Batelaan en ik regelmatig plegen te doen, vroeg Peter me wat wordt de volgende actie Ton? In een flits zei ik alle 51. Peter vroeg zich af wat ik daarmee bedoelde en als antwoord werd het alle 51 Grand Cru's van de Elzas. In enige mate zag ik Peter fronsen waarna hij zei, maar dan toch wel van de vier druivenrassen? Peter dacht weer van één druivenras. Dat was namelijk een paar jaar terug het geval, toen heb ik een aantal Grand Cru Zinkoepflé 2012 gezocht èn gevonden van dezelfde druif en van hetzelfde jaar, dit om de hand van de wijnmaker aan te tonen. Geslaagd feestje na enorm veel voorbereidingen. Wel veel van geleerd, Dit keer dus die 51 Grand Cru's die de Elzas rijk is. Nu wordt er op allerlei wijn niveau's gepredikt dat de Grand Cru's gemaakt worden van de vier edele druivenrassen, Riesling, Muscat, Pinot Gris en de Gewurztraminer verplicht op het etiket met vermelding van naam van de Grand Cru. Op zich niet verkeerd, maar er zijn ook uitzonderingen, te weten Altenberg de Bergheim, Kaefferkopf en de Zottenberg. Daar wist ik het bestaan wel van [sic] maar nu nog vinden, dat is iets anders, want niet elke producent maakt het. Dit idee voorgelegd aan Peter, van Mangerie de Zeeger Alphen aan den Rijn, Justus en Merlijn van Steakhouse Terroir, Jan van Bistro en Aperitiefbar Jeanpagne, beiden in Leiden en René en Dennis van restaurant Onder de Linde in Noordwijk.
Kijk om nou van alles twee flesjes op te halen was geen optie, het moesten toch minimaal 6 flesjes worden, want dan kun je wat doen met zijn allen. Alle Chefs zagen er wel een uitdaging in, dus verder gegaan met de voorbereidingen, bellen mailen en zo voort. Ook hebben we hulp gezocht en gevonden bij het Conseil Interprofessionel des Vins d'Alsace en bij TOTpr, die de Elzas wijnen vertegenwoordigen in Nederland. Vervolgens is het dan toch even een tourtje maken naar de producenten in de Elzas, een prachtig gebied waar we weinig oog voor hadden want de opzet was alle Grand Cru's inclusief de "uitzonderingen" op te halen. Om 9.00 uur waren we bij het eerste wijnhuis, Arthus Metz in het noordelijkste dorpje voor onze eerste wijn, excusé nous monsieur nous sommes ouvert à 10.00 heures! Daar sta je dan, maar gelukkig kon ik de interieurverzorgster overtuigen dat we dat ene doosje van 6 echt nodig hadden en dat we het heel erg druk hebben. Hebben dus en snel door naar het volgend dorpje. Om twee lange dagen kort te maken, het is gelukt om ze allemaal bij elkaar te sprokkelen. Jammer genoeg konden we geen tijd vrijmaken om bij de huizen te proeven, want beste lezers de producenten zijn zo ongelofelijk gastvrij en willen niets anders dan hun product met jou delen. We gaan zeker terug om eer te doen aan de gastvrijheid die de Elzas te bieden heeft. Nu is het aan de Chefs om de uitdaging aan te gaan om bij de wijn die vooraf geserveerd wordt een passend amuse te maken, vervolgens bij 3 Rieslings, 3 Muscats, 3 Pinot Gris en 3 Gewurztraminer [proefbeetjes hè], een leuke compositie te maken die we in 4 sessies in de verschillende bedrijven gaan serveren. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken en dat we een uniek event neer kunnen zetten. Voel je vrij om onder de button "NIEUWS" verder te lezen over dit festijn! Tot een volgende keer, wellicht dat Peter weer een vraag stelt ...
Reactie's