Een wijnstudiereis van wijndocenten, leden van de Associatie van Wijndocenten Deel 2
Na de zeer interessante lezing van Stephan nam de wijnmaker van Schloss Johannisberg het over met een rondleiding door de wijngaarden en de kelder van het Schloss. Geweldig mee te maken hoe serieus je wordt genomen door zo’n firma. Uiteraard is men erg trots op het feit dat hier de beroemde edel zoete wijnen zijn ontdekt. Omdat de gezant van de eigenaar van het Schloss te laat het bericht kon geven aan de druivenplukkers heeft men de oogst heel erg laat binnen kunnen halen, voor de jeugdige lezer, er was nog geen mobiele telefoon, what’s app of twitter. De wijnmaker twijfelde aan de oogst die binnengebracht werd maar maakte er toch wijn van en wat bleek, een fantastisch glas wijn met een zeer goede balans tussen zoet, zuur en aroma. De huidige prädikaten zijn nu ingedeeld naar moment van oogst [en mostgewicht] en heeft geleid tot de volgende indeling, Kabinet, Spätlese, Auslese, Beeren Auslese, Eiswein en Trockenbeeren Auslese. Oplopend in zoet gehalte en aflopend in alcoholgehalte, maar één voor één ontzettend ontdekkingswaardige wijnen. Na de leerzame rondleiding door de wijngaarden en de kelder vol wijnen die dateren uit de 19e eeuw was er een fantastische proeverij voor ons neergezet. Met aan het eind een geweldige Riesling Auslese uit het jaar 2012. Bij deze wijn werd er niet meer gespuugd!
Na deze leerzame en imponerende proeverij zijn we neergestreken in ons hotel alwaar gedineerd werd met een goed glas wijn. Tijdens zo’n diner wordt er niet meer uitgespuwd maar in gezonde mate ingenomen. En wat zeer de moeite waard is te vermelden dat tijdens het diner uitgebreid van gedachten gewisseld werd over het verzorgen van een wijncursus. Op momenten zoals dit leer je elkaar op een heel ander manier kennen. De volgende ochtend weer vroeg uit de veren want er was een uitgebreid programma geprogrammeerd. Als eerste werd Weingut Kruger-Rumpf aangedaan in de Nahe, met een verrassende proeverij van Rieslings afkomstig van de leisteen bodem naast Rieslings van de kwartsbodem. Heel erg leerzaam om mee te maken, juist vanwege het feit dat je nu twee wijnen proeft van verschillend terroir door één wijnmaker gemaakt. Daarna weer snel onderweg naar de Rheinhessen, één van de dertien anbaugebieten van Duitsland met ruim 29.000 hectaren aan wijngaarden. Rheinhessen heeft een imago probleem, men denkt namelijk dat alles wat daarvan vandaan komt zoet is en als het ware bulkwijnen zijn. Niets is minder waar. Natuurlijk zijn er zeer grote bedrijven die wijnen produceren voor de onderkant van de markt. Maar daar is vraag naar en worden gretig afgenomen. Beste lezer, wees ervan overtuigd dat er heel erg veel bedrijven bezig zijn met werkelijk een geweldig product te maken. Een van die bedrijven is Wein?Gut! Bossert. Ondanks het feit dat ondergetekende goede afspraken had gemaakt over ons bezoek en het doel van ons bezoek was er alom verbazing, want onze gastvrouw Emily was de afspraak vergeten … Kijk en dan komt de gastvrijheid van zo’n wijn bedrijf direct om de hoek kijken, in allerijl wordt een prachtige proeverij en aansluitend een lunch geregeld, helemaal top.
Een van de boeiende zaken van ons bezoek aan Wein?Gut! Bossert was dat de overgang van ouders naar de kinderen [generatie overdracht] uitgebreid is besproken. Naast die gesprekken hebben we fantastische wijnen mogen proeven die zowel door de ouders als van zoon en dochter waren gemaakt. Een bedrijf wat we in de gaten blijven houden, reken daar maar op!
Na dit imponerende bezoek zijn we naar de Mittelrhein gereden om een bezoek te brengen aan Matthias Müller, waar we in een grote proefruimte werden ontvangen door de vrouw des huizes Marianne. Nadat twee groepen afscheid hadden genomen kwam zoon Christoph uitgebreid uitleggen wat de filosofie van het bedrijf was en onze soms lastige en kritische vragen te beantwoorden. We hebben daar het hele gamma aan wijnen kunnen proeven van strak droog tot aan edel zoet. Een van de opvallende zaken was dat de druiven van de Eiswein pas in januari 2016 geplukt konden worden. Wees gerust het komt op de markt als oogstjaar 2015. Na deze uitgebreide proeverij op naar het hotel alwaar de groep zich opgefrist heeft en tijdens een heerlijk diner in het plaatselijk Italiaans restaurant hebben genoten van al het lekkers van de wijnkaart. Wordt vervolgd, nu eerst even uitrusten ?
Reactie's